Make your own free website on Tripod.com
Informativni centar Odzaci - ICO
home vesti arhiva vesti mali oglasi, nekretnine, reklame radio program kontakt telefoni, e_mail, adresa
 

 

 

SKUPLJE KOMUNALIJE
Odžaci, 29.06.2001- U Odžacima su poskupele komunalne usluge za 50 odsto. Kubik vode je pet dinara, a kanalizacija se placa 92 pare po utrošenom kubiku vode. Izvoz smeca staje mesecno 49 za domacinstva, a za stanare zgrada 63 dinara. Grejanje ce koštati 62,39 para.
ŽETVA
Odžaci, 29.06.2001 - Prve kolicine žita smeštene su u Odžacki silos. Do sada su primljena 73 vagona pšenice iz okolnih opština dok ce u odžackim atarima žetva poceti za koji dan. ŤŽitoproduktť ce ove godine primiti 4.000 vagona žita.
DOSTA SLOBODNIH MESTA
Odžaci, 27.06.2001 - U odžackoj gimnaziji posle prvog upisnog roka ima još 44 slobodna mesta. U mašinskoj struci u Tehnickoj školi ostala su slobodna 24, a za tekstilnog tehnicara 14. Za konfekciskog tehnicara ima još 28 mesta. U hemiskoj struci za tehnicare ima još 13 , a za izradjivace hemiskih proizvoda ima još 10 mesta.
USEVI POD VODOM
Karavukovo, 27. 06.2001 - Oko 400 hektara zadružne zemlje i 300 hektara parcela privatnika u karavukovackom ataru nalazi se pod vodom . Pod vodom se nalaze jecam, pšenica, suncokret, kukusuz i soja. Žetva ce se na ovim terenima obaviti tek kada se voda povuce , a samo je 100 hektara zadružne pšenice pod vodom .
VOJVODJANSKI POKRET
Odžaci, 27.06.2001 - U subotu ce u Odžacima biti održana promocija Vojvodjanskog pokreta . Govorice dr Miroslav Ilic , predsednik Izvršnog odbora VP , a glavna tema je Ť Moderna Vojvodina i odnosi sa Srbijomť. Promocija pocinje u 16 casova u bioskopu .
ŽETVA JECMA
Odžaci, 26.06.2001 - Juce je pocela žetva jecma na parcelama zadruga u Odžacima i Bogojevu.Prinos je oko 47 metara po hektaru i poljoprivrednici su veoma zadovoljni. Vlažnost zrna je oko 13 odsto. Pod jecmom je u odžackoj opštini oko 2500 hektara.
ROMI ODLIKAŠI
Deronje, 26.06.2001 - Ove godine medu odlikašima OŠ ŤVuk Karadžicť u Deronjama su i tri mala Roma- Stevan Jovanovic i nemanja Nikolic iz drugog i Duško Nikolic iz treceg razreda. Poslednji odlikaš Rom u ovoj školi bio je Rajko Jovanovic daleke 1976. godine koji je bio i najbolji dak generacije.
KOMARCI
Odžaci, 26.06.2001 - Zaprašivanje komaraca na teritoriji odžackle opštine obavice se krajem ove nedelje, ako to vreme dozvoli. Ovaj posao je ugovoren sa beogradskom firmom ŤDelfinť.

JULSKI PRAZNICI
Odžaci, 22-06.2001 - Iduce nedelje clanovi Opštinskog odbora SUBNOR-a dogovorice se o nacinu obeležavanja julskih praznika Dana borca i Dana ustanka. Kao i niz godina ranije najverovatnije ce i ove godine borci antifašistiškog rata položiti cvece na spomen obeležja. ŤSTILť Odžaci, 22.06.2001- Modna konfekcija ŤStilť sašila je za cetiri meseca ove godine 30 hiljada odevnih predmeta. Plan je da se do kraja godine napravi još 50 hiljada i tako ispune sve ugovorene obaveze sa kupcima u Nemackoj i Slovackoj.
ŤPOLJOSTROJť
Odžaci, 22.06.2001 - ŤPoljostrojť iz Odžaka i Tvornica opruga iz Dežanovaca u hravstkoj napravili su do sada poslove vredne oko 60 hiljada maraka i dalje unapreduju saradnju. Dežanovcani su zainteresovani osim za prese i za krunjace i žitne kosilice. ŤPoljostrojť je pozvan da najesen ucestvuje i na sajmu u Bjelovaru.
GORIVO ZA ŽETVU
Odžaci, 22.06.2001 - Prema oranicnim površinama do odžacke opštine treba da stigne za žetvu 325 hiljada litara dizela. Opština ce tražiti još 150 hiljada litara za potrebe sušenja.

USKORO JAVNE CESME ?
Odžaci, 20.06.2001 - Svi su izgledi da ce stanovnici Odžaka u toku ove godine dobiti javne cesme sa zdravom pijacom vodom.Naime, Savet mesne zajednice je odlucio da to bude prioritetan zadatak a ispravna voda za pice dobijala bi se tako što bi se na gradski vodovod montirali precistaci vode. Planirano je postavljanje dve javne cesme u gradu. Zbog ove investicije koja ce iznositi oko 900 hiljada dinara privremeno su odloženi radovi na gradskoj kanalizaciji.
REKORDNE PADAVINE
Odžaci, 20.06.2001 - Za 19 dana juna na podrucju odžacke palo je 205 litara vode po metru kvadratnom i to je rekord za poslednjih 14 godina. Prošle godine, na primer, palo je u junu svega 20,4 litra vode, a tokom cele 2000. godine pao je 281 litra vode. Ako bi u narednom periodu došlo do postepenog porasta temperature ove padavine ne bi naškodile pšenici, naprotiv mogli bi se ocekivati rekordni prinosi, tvrde strucnjaci.
ZAVRŠENI UCINI DANI
Lalic, 18.06.2001 - Poslednja dva vikenda okupila su u Lalicu sedam amaterskih pozorišnih grupa iz Backe Palanke, Novog Sada, Ruskog Krstura, Vojlovice, Backog Petrovca, Lalica i slovackog grada Draškovce na revijalnoj smotri posvecenoj secanju na Mihala Banku Ucu, coveka koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu slovacke nacionalne manjine u Jugoslaviji.Cast da zatvori manifestaciju pripala je amaterima iz Vojlovice kod Panceva koji su izveli komad ŤRisava jalovicať. Veliko interesovanje publika je pokazala i za dramu Ť24 Orionov životť svog sugradanina novinara i književnika Zlatka Benke, koja je naišla na dobar prijem i kod amaterskih pozorišnih radnika.
REGIONALNI PUT
Odžaci, 14.06.2001 - Opštine Odžaci, Kula i Backa Topola uputile su zahtev da se put Odžaci- Crvenka- Bajša prekatogorizuje sa lokalnog u regionalni putni pravac. Zahtev je upucen Direkciji za puteve Republike Srbije i ima nagoveštaja da bi mogao biti prihvacen. Rec je o trasi puta dugoj 45 km koji je u izuzetno lošem stanju, a itekako je bitan za privredu i gradane koji gravitiraju tom putnom pravcu. Ukoliko zahtev bude usvoje, održavanje puta ce preuzeti Direkcija koja bi ga popravila i ubuduce održavala.
MALA PIJACA
Odžaci, 13.06.2001 - Na odžackoj pijaci danas je najviše bilo mladog krompira pa mu je cena u skladu sa ponudom pala i sada je 20 dinara. Grašak 15-20, krastavci 30-35, paradajz 60, Kupus 12, vezica crnog luka 10, trešnje 40, breskve 50 dinara. Zanimljivo je da je stari krompuir i dalje 25 dinara.
PŠENICA
Odžaci, 12.06.2001 - Pšenica je u dobrom stanju i može se ocekivati prosecan rod od 4,5 do 5 tona po hektaru, kaže Dragan Stefanovic, direktor ŤPoljokopať u Lalicu.U odnosu na prošlu godinu to je povecanje od oko 20 odsto a dolatzi kao rezultat povoljnijih vremenskih prilika, ali i potpunije primene tehnologije uzgoja pšenice. Vecina poljoprivrednika se slaže sa otkupnom cenom od 25 pfeninga za kilogram što je daleko povoljnije nego lane.
BAZEN
Odžaci, 12.06.2001 - Odžacki olimpijski bazen treba da pocne sa radom u subotu 16.juna. Pocetakl rada zavisice od vremenskih prilika, a što se tice priprema one su upotpunosti realizocvane: bazen je napunjen cistom vodom i obezbeden je hlor. Cena ulaznica znace se u cetvrtak.
SELO U STRAHU OD BATINAŠA
Odžaci, 11.06.2001 - Strah se širi Srpskim Mileticem. Pre skoro mesec dana nepoznate osobe pod okriljem noci pretukle su u ovom selu Radivoja Stojkovica, pomocnog radnika u Mesnoj zajednici, na domak njegove kuce. Stojkovic kaže da su ga napala dva batinaša, odevena u crne mantile i slamnate šešire i da su ga tukli nemilice motkama. Nesrecni Stojkovic je od batina onesvešcen i došao je k sebi tek u bolnici u Somboru.Ovaj slucaj prošao bi nezapaženo da se napadi na mirne gradane u ovom selu nisu ponovili više puta od tada, a još dva lica - Velimir Rancic i Đorde Kardoš su nemilosrdno pretucena, a završili su sa teškim povredama u bolnici. Scenario je uvek isti: batinaši krecu u napad iznenada u slabije osvetljenom delu ulice, na domak kucnog praga žrtve.Napadaci nekada dolaze automobilom da bi munjevito u grupi od dva do cetiri clana izveli napad, nekada to cine prepadom sa drveta. Napadaju uglavnom sredovecne i starije ljude jer su im mladi u nekoliko navrata umakli.Iako su od svojih žrtava uzimali zateceni novac, pljacka im nije primarni motiv. Rancic koji se upravio bio vratio od stomatologa koji mu vadi polomljene zube kaže da je dobio teške povrede po glavi, oko mu je zatvoreno, a ima još nekoliko podliva. ťOvo je strašno, kaže on,da jedno selo živi u strahu i ne može da izade na kraj sa nekim manijacima iako je i milicija upoznata i radi svoj posao.ť Mileticani se zatvaraju u svoje kuce vec u devet sati i cekaju jutarnje novosti u centru sela da cuju ko je stradao te noci.
CRVENI KANCER
Odžaci, 8.06.2001 - Sinoc je u novosadskom klubu ŤIzbať otvorena izložba radova odžackog multimedijalnog autora Aleksandra Jovanovica. Na otvaranju Jovanovic je izveo performans Odžaci - crveni kancer.
IZLOŽBA VRANJSKOG
Odžaci, 8.06.2001 - Otvaranjem izložbe slika Zorana Stošica Vranjskog i izložbe obrednih hlebova u Odžacima je pocela sinoc ovogodišnja manifestacija ŤCrvenokosa boginjať.
O BENKI
Odžaci, 8.06.2001 - Redakcioja lista ŤNovi životť iz Novog Sada organizuje literarno savetovanje na Filozofskom fakzultetu o književnom delu Zlatka Benke. Ovaj novinar i književnik koji živi u Lalicu je po mnogima prvo ime slovacke literature u Srbiji.
DOM ZDRAVLJA
Odžaci,7.06.2001 - Odlukom ministra zdravlja novi predsednik Upravnog odbora Doma zdravlja je Mirko Gligorijevic, a clanovi Nenad Bukarica, Milorad Golubovic, dr Radomir Stojiljkovic i dr Vladimir Košutic. Za predsednika Nadzornog odbora imenovan je Miodrag Veljkovic, a za clanove Mirko Bomešter i dr Vera Petrlic.
DEJANOV USPEH
Odžaci, 7.06.2001 - Na saveznom takmicenju iz fizike održanom u Becicima, Dejan Jovanovic, ucenik OŠ ŤMiroslav Anticť iz Odžaka osvojio je cetvrto mesto.Za ovo takmicenje pripremao ga je njegov nastavnik Predrag Micic.
ŤPOLJOSTROJť
Odžaci, 6.jun - IMO ŤPoljostrojť je isporucio Dežanovcima još tri prese za baliranje i uz tri koje je ovaj distributer u Hrvatskoj vec prodao, zbnatno je unapredena tržišna pozicija odžackih metalaca u hrvatskoj. U poslovnoj politici ŤPoljostrohjať znacajna pažnja se posvecuje povratku na tržišta bivših jugoslovenskih zemalja.
MALA PIJACA
Odžaci, 6.jun - Na odžackoj pijaci danas je bilo najviše mladog krompira i graška. Krompir se prodavao po ceni od 30 dinara za kg, dok je grašak pojeftinio i danas se mogao kupiti po 20 dinara, pa i za 15 dinara. Kupus 15, vezica luka 10, krastavac 40, paradahjz 80, stari krompir 20m, crni luk 30, višpnje 25 do 354 dinara.
BOJAN CETVRTI
Odžaci, 5.06.2001 - Bojan Bašic, ucenik OŠ ŤBranko Radicevicť iz Odžaka, republicki šampion u matematici, osvojio je cetvrto mesto na saveznom takmicenju matematicara u Becicima.Bojanov nastavnik Živojin Popov kaže da je njegov ucenik bio hendikepiran u pripremama jer nije imao pravu literaturu.
UDRUŽENJE RATNIKA
Odžaci, 5.06.2001 - U Odžacima je formirana podružnica Udruženja ratnika oslobodilackih ratova Srbije 1912. do 1920. godine a predvidja se da ce uskoro biti formirana unija udruženja ratnika u koju ce uci ucesnici svih ratova u prošlom veku. Na celu opštinske podružnice je Milivoje Bukilic, a sekretar je Rajko Spajic.


 
 
 
- Jul 2001
- Jun 2001