Make your own free website on Tripod.com
Informativni centar Odzaci - ICO
home vesti arhiva vesti mali oglasi, nekretnine, reklame radio program kontakt telefoni, e_mail, adresa
 

 

 

ILINDANSKE SVECANOSTI
Odžaci, 31.07.2001- Backi Gracac prihvatio je Ilindan kao seosku slavu vec nekoliko godina, a ove godine za taj dan bice prireden bogat program. U programu ce ucestvovati mesno kulturnoumetnicko društvo, gosti iz Sombora i narodni orkestar Panonija set.Treceg avgusta održace se sportski susreti i takmicenje u kuvanju ribljeg paprikaša koje ce se održati na jezeru. Treceg dana ilindanskih svecanosti bice održana likovna kolonija Grupe 76 u Domu omladine.
KUCE ZA IZBEGLICE
Odžaci, 30.07.2001- U utorak, 3l.jula, 60 izbeglickih porodica dobice kljuceve od stanova koje su im dati na korišcenje, a izgradnju su finansirali UNHCR i SDR koji su obezbedili materijal i sami buduci stanari koji su gradili objekte. Rec je o naseljima sa po 15 kuca sa po dva stana a izgradene su u Backom Gracacu i Backom Brestovcu. Izgradene su i pešacke staze i ostalo je još da se izgradi kolovoz. Svecanosti useljenja prisustvovace i Sanda Raškovic, komesar za izbeglice Jugoslavije.
ELEKTROMOTORI
Odžaci,27.07.2001- IMO «Poljostroj» i bugarska firma «M motors» zajednicki ce proizvoditi elektomotore. Ugovorom koji je pred potpisivanjem predvidjeno je da se u Odžacima proizvode elektomotori za program «Poljostroja» a zatim i drugi tipovi elektomotora. Za pocetak odnosi ce se zasnivati nan kooparaciji, a ubuduce se predvidja formiranje mešovitog preduzeca.
REŠEN SPOR
Odžaci, 26.07.2001- Vlasnici preduzeca «Sveže drvo» i deo radnika koji je nekoliko dana bio u štrajku, sporazumeli su se o rešenju spora. Vlasnik je prihvatio da izmiri sve zaostale finansijske obaveze prema radnicima- zarade i doprinos za penzijsko osiguranje. Vecina štrajkaca ne želi da nastavi rad u ovom preduzecu, pa ce dobiti sporazuman raskid radnog odnosa tako da ce ostvarivati svoje prinadležnosti naredna tri meseca na tržištu rada. To odgovara i vlasniku koji kaže da ce smanjiti proizvodnju i da ce od sto zaposlenih ostati da radi jedna smena sa pedesetak radnika.
PARK BEZ TRAFIKA
Odžaci, 24.07.2001- Ako Izvršni odbor Skupštine opštine Odžaci usvoji iduceg cetvrtka odluku, cetiri kioska iz parka u centru grada kod bioskopa izmestice se na drugu lokaciju. Tako bi ovaj zeleni deo grada dobio novi lepši izgled.
HOR
Odžaci, 24.07.2001- Na inicijativu grupe gradana u Odžacima ce se sudeci po interesovanju osnovati gradski hor. Sredstva za rad obezbedice Graficko preduztece «Tipografija» kao glavni sponzor, a hor ce voditi Saša Kupusinac. Do sada su za neke prilike formirani školski hoprovi a hor odraslih otpevao je poslednje tacke pre više od 3o godina.
TURNIR
Odžaci, 24.07.2001- U cetvrtak pocinje tradicionalni košarkaški turnir KK «Odžaci». Od 2l sat bice odgigrana revijalna utakmica izmedu KK «Odžaci» i novosadske Vojvodine. Za odžacane ce nastupiti poznata imena koja su u ovom gradu zapocela karijeru: Vucurovic, Munižaba, Šuput, Jovanovic, Grubišic i drugi.
GALERIJA IZLOG
Odžaci, 20.07.2001 - Galerija ĢIzlogģ po prvi put je predstavila radove nekog umetnika iz inostranstva. To Riosuke Kohenu, meil artista iz Japana koji je u svetu poznat po svojim radovima koje naziva ĢMoždane celijeģ. Na izložbi u Odžacima predstavljen je i svojim meil art autoportretom, te sa nekoliko Ģmoždanih celijaģ. Izložba je otvorena do 23. avgusta.
OLUJA
Lalic, 17.07.2001 - Olujni vetar pracen gradom i kišom sinoc je oko devet sati zahvatio lalicki atar. U naselju je vetar nosio crepove sa kuca a polomljeno je nekoliko stabala oraha.
KOMARCI
Odžaci, 17.07.2001 - Preduzece ĢDelfinģ iz Beograda zapocelo je prošle nedelje zaprašivanje protiv komaraca. Kako je posao zbog nepovoljnih vremenskih uslova samo delimicno obavljen, mnogi gradani su se javljali lokalnom radiju tvrdeci da su komarci samo razdraženi. Komisija koju je za ovaj posao izabrao IOSO saopštila je da ĢDelfinģ ima obavezu da tretira celo opštinsko poidrucje i da ce do kraja posao biti korektno uraden.
ŽETVA
Odžaci, 16.07.2001 - Od zasejanih 8000 hektara, žetva pšenice u iodžackoj opštini obavljena je na 91 odsto povšina. U silose ĢŽitoproduktaģ smešteno je 3257 vagona pšenice. Ostvaren je prinos od oko pet tona po hektaru. ĢŽitoproduktģ ocekuje još ne skladištenje oko 1000 vagona.
LETO
Odžaci, 16.07.2001 - Odžacani su spas od julske vreline potražili na bogojevackom štrandu gde je svakodnevno više oko 1000 kupaca. Mnogi ostaju u Odžacima na gradskom bazenu gde je uklaznica 20 dinara. Ove godine gracacko jezero takode je veoma spremno docekalo sezonu i sve je omiljenije mesto za kupanje.
PETROVDANSKE SVECANOSTI
Backi Brestovac, 13.07.2001 - Juce su u Backom Brestovcu otvorene osme po redu ĢPetrovdanske svecanostiģ, a zvanicno je to ucinio predsedni Saveta mesne zajednice , Dušan Marjan.Otvaranju su prisustvovali predsednik SO Odžaci, dr Marija Šargac , predsednik IO SO , Milivoj Jovkic , kao i mnogobrojni gosti iz Novog Sada i okolnih mesnih zajednica. U tradicionalnom takmicenju Ģ Bacanju kamena s ramenaģ pobedio je ubedljivo jugoslavenski reprezentativac u bacanju kugle, Dražen Kuljic, koji je kamen težak 9 kilograma i 550 grama bacio na daljini od 12 metara i 40 santimetara. U ĢZelenom maratonuģ , stazu dugu l3 kilometara i 200 metara najbrže je pretrcao Zdravko Kneževic sa rezultatom 45 minuta i 40 sekundi.
DOBRE VEZE- LOŠA REŠENJA
Odžaci-l2.07.2001. - Sa nekim kadrovskim rešenjima u organima i školama koja su rezultat boljih ili lošijih veza sa republickim funkcionerima najcešce nismo zadovoljni, niti su zadovoljni gradani, što je još gore za DOS, rekao je na konferenciji za novinare mr Goran Radivojevic, portparol OODSS.Dodao je da je DSS zamrzla svoje clanstvo u opštinskom DOS-u do osvešcivanja pojedinih stranackih celnika u toj opštinskoj koaliciji i istovremeno ustvrdio da misija DOS-a nije završena, jer nisu rešena pitanja koja su ga okupila i da ce on i dalje funkcionisati onoliko koliko postoji konstruktivno raspoloženje za realnosti i odlucivanje konsenzusom. On je takode rekao da ce DSS u avgustu samostalno izaci na dopunske izbore za SO. Inace u Odžackoj opštini DSS ima 300 clanova, od devet mesnih zajednica ima mesne odbore u sedam, formirane odbore strucnjaka za pojedine oblasti delovanja i solidnu tehnicku bazu. Radivojevic je istakao da je to rezultat odluke da se OODSS više bavi svojom strankom nego da kadruje i oko toga vodi jalove prepirke sa koalicionim partnerima.
ŽETVA
Odžaci,12.07.2001.- Žetva pšenice u atarima odžacke opštine obaljena je na 80 odsto zaejanih površina ili na ukupno 6.200 hektara. Ostvaren je prinos od 4,7 tone po hektaru., a u silse ĢŽitoproduktaģ smešteno je 2.500 vagona žita. Od toga više od 700 vagona je pšenica pristigla od poljoprivrednika iz drugih regiona. Samom karaju je privedena i žetva jacnma na oko 1.600 hektara.
KOMARCI
Odžaci,12.07.2001. - Iako je stanovništvo odžacke optine obavešteno putem medija i letaka da ce 11. jula biti obavljeno tretiranje komaraca , ĢDelfinģ iz Beograda nije se pojavio sa svojim letilicom jer u rezervoar aviona usuto pogrešno gorivo.Posao je odložen za danas ako to vreme dozvoli.
PRIVREDNI SUD
Odžaci, 10.07.2001 - Posle sagledavanja Predloga zakona o sudovima kojim se ukida Privredni sud u Somboru i pretvara u ispostavu , reagovala je Skupština opštine Odžaci. Skupština opštine smatra da predlog nije dobar jer sud u Somboru je imao dosta posla a drugo novi predlog povecava sudske troškove privrednih subjekata.Somborski sud je takode jedan od najažurnijih u Srbiji, smatra se u SO Odžaci.
7 JUL
Odžaci, 6.07.2001 - Mesna organizacija boraca NOR-a obeležice sutra 7.jul , Dan ustanka, polaganjem venaca na spomen obeležja iz Drugog svetskog rata i grobove boraca poginulih u ratovima od 1990.godine.Odžacki borci krenuce ispred zgrade SPS-a u 9 casova.
REKORDI
Odžaci,6.07.2001- U zavisnosti od primene agrotehnike i kvaliteta tla na podrucju Karavukova i Backog Gracaca na imanjima privatnika zabeleženi su visoki prinosi pšenice. Tako je nekoliko proizvodjaca predalo i po 6 tona žita po hektaru, što je za ovogodišnje uslove rekord u proizvodnji ove žitarice.
ŽETVA
Odžaci, 5.07.2001 - Do sada je u odžackoj opštini požnjeveno oko 500 hektara pšenice, a prinosi su blizu 5 tona po hektaru. U silose odžackog ĢŽitoproduktaģ smešteno je 660 vagona pšenice solidnog kvaliteta sa hektolitarskom težinom od 74 do 84 procenta. Procent vlage u proseku iznosi 18 ,a u samom startu žetve pšenica je bila suva. Najvece kolicine žita stigle su iz ĢDijamant agraraģ.
STRADALI USEVI
Karavukovo, 5.07.2001 - Komisija za procenu štete od elementarnih nepogoda procenila je da štete od kiše i podzemnih voda u ataru Karavukova iznose 23,5 miliona dinara , a uništeno je 450 hektara pod žitaricama i drugim usevima. Osnovni uzrok štete je neadekvatno održavanje kanalske mreže.
SLADARA OBUSTAVLJA PRIJEM JECMA
Odžaci, 4.07.2001 - Bogata žetva jecma donela je dosta posla skladištarima i transportnuim preduzecima. TP ĢMostongaģ iz Odžaka radi na ovom poslu sa svim raspoloživim kapacitetima: 16 kamiona od 26 tona i jednim od sedam tona. Medutim, na istovar u Backoj Palanci ceka se i po dva do tri dana. Naime, sladara ĢMaltineksģ u Backoj Palanci jedini je otkupljivac pivarskog jecma u Vojvodini i jedan od dva u Srbiji, pa su gužve na prijemu velike i neplanirane. U ĢMaltineksuģ kažu da je ove godine ponuda jecma iznad ocekivanja i da ce prijem biti obustavljen u petak, ako umedjuvremenu ne pronadu i ne zakupe nove skladišne kapacitete.
PETROVDANSKE SVECANOSTI
Backi Brestovac, 3.07.2001 - Od 12. do 14. jula u Backom Brestovcu ce se održati tradicionalne Petrovdanske svecanosti. Na ovom narodnom okupljanju, kao i prethodnih, i ove godine ce na programu biti neizbežna takmicenja u bacanju kamena s ramena i nadvlacenju konopa, "Zeleni maraton" i tradicionalne fudbalske utakmice prvih timova i veterana domaceg BSK-a i Hajduka iz Stapara. Ove godine su na programu svecanosti i slikarska kolonija, književno vece i koncert duhovne muzike. Ceo program pocinje Petrovdanskom liturgijom 12. jula u devet sati. Više od jedne decenije Petrovdan u Backom Brestovcu je praznik okupljanja domacih i onih u svetu Brestovcana i iz godine u godinu sve veceg broja namernika.
FALI DESET LEKARA
Odžaci- Domu zdravlja ĢKamenko Gagrcinģ u Odžacima potrebno je 10 lekara opšte prakse. Konkurs je stalno otvoren, ali ova zdravstvena ustanova nikako da reši taj deficit. Postojeci lekarski kadar sada prekovremenim radom nadoknaduje manjak kolega, a u ambulantama opšte prakse moraju raditi i lekari specijalisti.Dom zdravlja je prinuden da od iduce školske godine pokuša da reši ovaj problem opštinskog zdravstva stipendiranjem studenata medicine, odvajajuci od sredstava za redovnu delatnost.


 
 
 
- Jul 2001
- Jun 2001